Αρθροσκόπηση ώμου

Αρθροσκόπηση ώμου

Η ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΩΜΟΥ είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται για  διάγνωση και θεραπεία διαφόρων βλαβών στην άρθρωση του ώμου. Πρόκειται για την πιο σύγχρονη τεχνική που επιτρέπει να επεξεργαστούμε και να θεραπεύσουμε το εσωτερικό της άρθρωσης χωρίς να την τραυματίσουμε και χωρίς να χρειάζεται να μείνει ο ασθενής στο νοσοκομείο αρκετές ώρες.
Ο ώμος είναι μία άρθρωση που εκτελεί κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε τραυματισμούς.
Παλιότερα, η μόνη θεραπευτική επιλογή ήταν το ανοιχτό χειρουργείο με όλα τα σχετικά συνακόλουθα προβλήματα όπως μεγάλος τραυματισμός της άρθρωσης, πολυήμερη νοσηλεία του ασθενούς και ακινητοποίηση του ώμου με πόνο για πολλές εβδομάδες.

Σήμερα, η πρωτοποριακή μέθοδος της αρθροσκόπησης λύνει τα παραπάνω προβλήματα.

Ανατομία Ώμου

Ο ώμος αποτελεί μια πολύπλοκη άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση του σώματος. Βρίσκεται εκεί που συναντάται το κεντρικό τμήμα του βραχιονίου με την ωμοπλάτη και το περιφερικό άκρο της κλείδας.


 
Το κεντρικό τμήμα του βραχιονίου αποτελείται από την βραχιόνιο κεφαλή που έχει σφαιρικό σχήμα και βρίσκεται απέναντι από την κοίλη επιφάνεια της ωμογλήνης που είναι τμήμα της  ωμοπλάτης. Οι δύο αυτές επιφάνειες καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο, μια λεία επιφάνεια που επιτρέπει την ομαλή ολίσθηση αλλά και την απορρόφηση των κραδασμών κατά τη διάρκεια της κίνησης και της φόρτισης.

Επιχείλιος Χόνδρος. Η ωμογλήνη περιβάλλεται στο χείλος της από έναν ισχυρό ινοχόνδρινο ιστό, τον επιχείλιο χόνδρο. Ο χόνδρος αυτός αυξάνει το βάθος της ωμογλήνης, συμβάλλει στη σταθερότητα της άρθρωσης και βοηθάει στην απορρόφηση των κραδασμών.

Αρθρικός θύλακος. Η άρθρωση περιβάλλεται από τον αρθρικό θύλακο ο οποίος παράγει αρθρικό υγρό και λιπαίνει την άρθρωση. Επίσης, η άρθρωση περιβάλλεται από διάφορους συνδέσμους οι οποίοι συμβάλουν στη σταθερότητα της άρθρωσης.

Τενόντιο πέταλο. Τέσσερις τένοντες περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου οι οποίοι κρατούν την κεφαλή επικεντρωμένη απέναντι στην αβαθή ωμογλήνη. Οι τένοντες αυτοί δημιουργούν ένα πέταλο που καλύπτει τη βραχιόνιο κεφαλή και την συνδέει με την ωμοπλάτη. Το τενόντιο πέταλο αποτελείται από τους τένοντες  του Υπακανθίου, του Υπερακανθίου , του Υποπλατίου και του Ελάσσονος.
Ορογόνος Θύλακος (Bursa). Πάνω από το τενόντιο πέταλο και κάτω από το ακρώμιο, το οστικό τμήμα της ωμοπλάτης που βρίσκεται πάνω από την κεφαλή, υπάρχει ένας ορογόνος θύλακος. Ο θύλακος αυτός παράγει υγρό και επιτρέπει την ομαλή ολίσθηση του τενοντίου πετάλου που καλύπτει την κεφαλή του βραχιονίου όταν σηκώνουμε το χέρι.

Περιγραφή της αρθροσκόπησης ώμου

Στην αρθροσκόπηση ώμου ο χειρουργός εισάγει στο δέρμα του ώμου μέσω μικρών οπών (περίπου 3 χιλιοστών) το αρθροσκόπιο, το οποίο φέρει μια μικροσκοπική κάμερα και συνδέεται με οθόνη,  που δίνει σε μεγέθυνση εξαιρετικά καθαρή και έγχρωμη εικόνα από το εσωτερικό της άρθρωσης.

Δίνεται έτσι στο χειρουργό η δυνατότητα:

 • να εξετάσει προσεκτικά το εσωτερικό της άρθρωσης (του ώμου) και να διαγνώσει με μεγάλη ακρίβεια τις όποιες βλάβες της
 • να επιδιορθώσει τη βλάβη με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων, πολύ λεπτών εργαλείων καθώς και εμφυτεύσιμων υλικών, όπως ράμματα και άγκυρες. Ενδεικτικά, μπορεί να προχωρήσει σε  αποκατάσταση τενόντων που έχουν υποστεί ρήξη, σε επιδιόρθωση βλαβών που έχουν προέλθει από εξάρθρημα (π.χ. αποκατάσταση του επιχείλιου χόνδρου).

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αρθροσκόπηση του ώμου διαρκεί το πολύ μισή ώρα, πραγματοποιείται με  ελαφριά γενική αναισθησία  και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα σπίτι του.

Πλεονεκτήματα της Αρθροσκόπησης του Ώμου

 • Ταχύτερη θεραπευτική αποκατάσταση της πάθησης
 • Ελάχιστα επεμβατική
 • Απουσία μετεγχειρητικού πόνου
 • ΤΈΛΕΙΟ αισθητικό αποτέλεσμα λόγω των πολύ μικρών τομών (όχι ουλές ή δυσμορφίες στο δέρμα)
 • Απουσία νοσηλείας

Ενδείξεις για τη διενέργεια αρθροσκόπησης  ώμου

Η αρθροσκόπηση  ώμου πραγματοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση των παρακάτω παθήσεων:

 • Ρήξη του τενοντίου πετάλου
 • Ρήξη επιχειλίου χόνδρου και συνδέσμων του ώμου σε εξαρθρήματα ή οξεία και χρόνια αστάθεια
 • Παθήσεις του τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου μυός
 • Σύνδρομο πρόσκρουσης
 • Δυσκαμψία ώμου (Παγωμένος Ώμος)
 • Βλάβη του αρθρικού χόνδρου
 • Αρχόμενη αρθρίτιδα
 • Υμενικές παθήσεις
 • Επιλεγμένα κατάγματα

Συχνές Ερωτήσεις

 • Ποιος είναι ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο;

Σε αντίθεση με άλλες επεμβάσεις, η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια διαδικασία ελάχιστα επεμβατική. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ύστερα από κάποιες ώρες.

 • Τι αναισθησία χορηγείται κατά την αρθροσκόπηση ώμου;

Αρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική. Η αναισθησία που θα χορηγηθεί στον ασθενή, εξαρτάται από το ιατρικό του ιστορικό όπως και από τη σοβαρότητα της πάθησής του. Πάντως, στην αρθροσκόπηση ώμου τις περισσότερες φορές εφαρμόζεται ήπια ολική αναισθησία.

 • Ποιο είναι το κόστος της αρθροσκόπησης ώμου;

Η περίπτωση κάθε ασθενούς είναι διαφορετική. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να οριστεί ακριβές κόστος για την επέμβαση. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης, τα ειδικά υλικά και τον ιατρικό εξοπλισμό που πρέπει να χρησιμοποιηθεί (εξειδικευμένο ή μη) κ.ά.

 • Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Μετά το χειρουργείο προτείνεται συνήθως η χρήση εδικής ανάρτησης ώμου για τις πρώτες ημέρες η οποία επιτρέπει να γίνεται χρήση του χεριού για τις καθημερινές βασικές λειτουργίες.

Επίσης, ο ασθενής μετά την επέμβαση θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά και συστηματικά από τον ιατρό για τον έλεγχο της προόδου επούλωσης των τραυμάτων αλλά και για να του δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες για κινητοποίηση.

Απαραίτητη είναι επίσης και η φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση του ασθενούς κυρίως με την μορφή ασκήσεων τις οποίες ο ασθενής μπορεί να πραγματοποιεί και μόνος του στο σπίτι υπό την καθοδήγηση πάντα του ΙΑΤΡΟΥ.

Αν διαβάζοντας τα συμπτώματα της αρθροσκόπησης ώμου διαπιστώσατε ταύτιση, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον ιατρό. Μαζί θα μπορέσετε να βρείτε την κατάλληλη εξατομικευμένη λύση για εσάς.ου ιατρού.